Μετά από αναμονή ολίγων μηνών μετά το studio report των ACID DEATH, στο οποίο είχα τη τύχη να παρευρεθώ, ήρθε στα χέρια μου ολοκληρωμένη η καινούρια δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “Eidolon”. Θα μου πείτε, εδώ περιμέναμε δέκα χρόνια να τους ξαναδούμε στο προσκήνιο… Λίγοι μήνες θα μας πείραζαν; Δεν έχετε άδικο! Έτσι λοιπόν η Αυστριακή Noisehead θα κυκλοφορήσει το δίσκο 1η Ιουνίου.

Από την προακρόαση του δίσκου είχα μια ιδέα περίπου τι με περιμένει. Οι παλιοί καλοί ACID DEATH επέστρεψαν! Τo “Eidolon” μας ταξιδεύει σε prog/tech μονοπάτια, όπως είχε κάνει με κυκλοφορίες των 90’s, με τα “Balance of power” και “Pieces of mankind”. Ο καινούριος δίσκος όμως δεν παραμένει εκεί. Όπως εξελίσσονται όλα με το πέρασμα του χρόνου, έτσι έχει κάνει και η μουσική της μπάντας.

Ας πάμε όμως στο κυρίως πιάτο! Το τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο έχει τίτλο “Blind reflection”, ένα κομμάτι με oldschool διάθεση. Ο Σάββας (φωνητικά, μπάσο) έχει ένα ταλέντο… Σε αρκετές εισαγωγές κομματιών, μπαίνει με κάποιο στίχο, που ΠΑΝΤΑ σου κολλάει. Έτσι λοιπόν σαν το “Apathy murders hope” που ξεκινά με το Let me die before my death (έχω σπάσει τα νεύρα της γυναίκας μου με αυτό το δίστιχο κάθε τρεις και λίγο), έτσι και αυτό κολλάει απίστευτα στο μυαλό! Καλύτερη αρχή δεν γινόταν! Στα υπόλοιπα εννέα κομμάτια του άλμπουμ θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε μια μοντέρνα έκδοση της μουσικής της μπάντας. Ναι μεν βαδίζουν στα genre που μας συνήθισαν, αλλά έχουν εμπλουτίσει τις συνθέσεις τους με αρκετά νέα στοιχεία. Φαίνεται ότι ο συνδυασμός των δυο παλιών μελών της μπάντας, του Σάββα (φωνητικά, μπάσο) και του Dennis (κιθάρες), με τις δυο καινούριες προσθήκες των Gus K. (κιθάρες) & του Κώστα (τύμπανα), έχει θετικό αντίκτυπο στις συνθέσεις. Έτσι θα ακούσετε κλασικά tech κομμάτια με πασιφανείς επιρροές CORONER, αλλά και πιο prog groov-άτα τραγούδια. Για πρώτη φορά θα ακούσετε και έναν πιο oldschool thrash ήχο από τους ACID DEATH, στο “Odious maggots”. Τραγούδια που ξεχωρίζω, σίγουρα είναι το “No sky above” (απίστευτα κολληματικό riff), το “Convict 655321” και το “Crossing the line”. Η μόνη διαφωνία που έχω με το άλμπουμ είναι η υπερβολική χρήση εφέ στα φωνητικά, κάτι που προσωπικά ποτέ δε μου άρεσε. Γούστα είναι αυτά! Η παραγωγή του δίσκου είναι πάρα πολύ καλή, όπως και το artwork το οποίο επιμελήθηκε ο Γιάννης Remedy (MORTAL TORMENT).

Πολύ καλή λοιπόν η επιστροφή των Αθηναίων. Μια ιστορική μπάντα του death metal που έδειχνε ότι θα χανόταν άδικα. Ευτυχώς για μας όμως η “ανάνηψη” πέτυχε. Το “Eidolon” βάζει για τα καλά στις μουσικές μας τους ACID DEATH. Οι οπαδοί του prog/tech death και όχι μόνο, σπεύσατε!

Γιώργος Δρογγίτης

8/10